3 stycznia 2011

Zimne nóżki


Składniki:
Pręga
Noga z indyka
Noga z kurczaka
Marchewka
Seler
Pora
Pietruszka
Cebula
Puszka groszku
Paczka żelatyny
Dodatkowo:
Sól, pieprz ziarnisty, liście laurowe, ziele angielskie

Mięso zalać zimną wodą i odstawić na całą noc, następnego dnia dobrze wypłukać i zalać wodą aż zakryje całe mięso, wstawić do gotowania. W momencie, gdy mięso zacznie odchodzić od kości należy dorzucić 2-3 listki laurowe, około 10 ziarenek pieprzu i 3 ziarna ziela angielskiego( w zależności od ilości mięsa) oraz obraną włoszczyznę i cebulę. Tak długo wszystko gotować aż marchewka będzie miękka, na koniec osolić. Wszystko przecedzić przez gęste sitko, zostawić mięsko i marchewkę a resztę wyrzucić( ja gotuje więcej marchewki i zamiast wyrzucać robię z warzyw sałatkę warzywną). Przecedzony gorący bulion rozrobić z paczką żelatyny, mięsko ładnie oczyścić z kości, żyłek, skóry a następnie wraz z marchewką pokroić. Bulion z pokrojonym mięsem wymieszać i ewentualnie dosolić do smaku. Do salaterek ułożyć groszek, marchewkę i wypełnić wywarem z mięsem. Odstawić do lodówki. Podawać z cytryną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz