29 grudnia 2010

Tarta gruszkowo jabłkowa


Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
cukier waniliowy
100g zimnego masła
1 jajko
3 łyżeczki dobrego kakao

Pociąć zimne masło na malutkie kawałki i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami aż do uzyskania kawałków wielkości paznokcia, zagnieść delikatnie ciasto, włożyć do lodówki na 30 min. Formę na ciasto wysmarować masłem i wyłożyć ciastem do wysokości 2cm, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut.







Dodatkowo:
0,5l mleka
2 budynie waniliowe z cukrem
1kg jabłek
1 cukier waniliowy
3 gruszki
cynamon

Jabłka obrać i pokroić w plasterki a następnie przesmażyć aż do uzyskania konsystencji marmolady dodając cukier waniliowy i szczyptę cynamonu. Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, gruszki obrać, wydrążyć i pokroić w plasterki. Do formy z podpieczonym spodem wykładamy jabłkową marmoladę a następnie właśnie ugotowany budyń. Na wierzch układamy gruszki i obsypujemy je cynamonem. Pieczemy w piekarniku 20-30 minut w 180 stopniach.



4 komentarze:

  1. O matko! Pięknie pięknie wygląda! Ale kusi:). Lubię gruszki. Pozdrawiam nowo-rocznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wyglada. Wspanialy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to wygląda! Po prostu bajka... zwłaszcza w przekroju. Czy to Twój autorski przepis?

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis powstał z kompozycji owoców akurat dostępnych w koszyczku na stole a budyń bo mąż miał akurat ochotę, taki mix zachcianek :)

    OdpowiedzUsuń