25 sierpnia 2014

Tarta jabłkowa*



Tarta jabłkowa*
forma o średnicy 23cm

Kruche ciasto:
210 g mąki pszennej
90 g cukru pudru ( nie należny używać cukru typu kryształ)
135 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki
2 żółtka

Wszystkie składniki zagnieść ręcznie i podzielić na 2 części 180g i 270g, wkładamy do lodówki na min 2 godziny.

Nadzienie jabłkowe:
6 dużych jabłek, obranych, z wyciętymi gniazdami nasienymi, pokrojonych w grubą kostkę 2x2 cm
pół łyżeczki cynamonu, zmielonego
2 łyżki masła
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżka bułki tartej*

1 żółtko roztrzepane z łyżką mleka
cukier brązowy do posypania tarty

W głębokim teflonowym rondlu roztopić cukier aż zacznie tworzyć się piana, wyłączyć palnik i dodać cukier, odczekać minutkę i dodać pokrojone jabłka. Podsmażyć jabłka aż zaczną się rozpadać i odparuje nadmiar wody, na koniec dodać sok z cytryny, cynamon i skórkę z cytryny. Odstawić jabłka do wystygnięcia, jeżeli jabłka są wyjątkowo soczyste można dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać.

Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto kruche wyjąć z lodówki, rozwałkować na dwa placki ok 27 ( na spód) i 23 cm średnicy(^). Formę wyłożyć ciastem, ułożyć wystudzone jabłka i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta, boki odciąć i połączyć ciasta na bokach lekko dociskając je do formy. Wierzch posmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypać brązowym grubym cukrem, widelcem pozakłuwać ciasto aby nie popękało podczas pieczenia.

(^) to chyba najtrudniejszy moment wykonania ponieważ ciasto jest bardzo kruche dlatego ja rozwałkowywałam ciasto pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia które posmarowałam wcześniej olejem.


Tartę piekłam w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperamenty 175 180ºC przez 35-40 minut z termoobiegiem aż wierzch pięknie się zrumienił. 


*przepis zmodyfikowany z Moje Wypieki.

4 komentarze: