13 stycznia 2014

Stromboli faszerowane szpinakiem i wędzonym łososiem.


Stromboli czyli nic innego jak zawijana pizza lub bagietka bogato faszerowana.

Farsz
  • 2 cebule pokrojone w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 320g szpinaku odmrożonego i odciśniętego z nadmiaru wody
  • 30g masła
  • 100g sera typu bałkańskiego (może być feta)
  • 200g łososia wędzonego w plastrach
  • 1 duża łyżka śmietany
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, czosnek granulowany, zioła prowansalskie

Ciasto
  • 280g maki przesianej
  • 15g świeżych drożdży roztartych w 3 łyżkach letniej wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cukry i 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki wrzątku


Dodatkowo rozbełtane jajko i ulubione przyprawy do posypania 
( u mnie czerwona słodka papryka i odrobina pieprzu)


Przygotowanie: Na maśle podsmażam cebule z czosnkiem, dodaje odciśnięty szpinak, doprawiam przyprawami oraz solą i pieprzem. Odstawiam do wystygnięcia a w tym czasie przygotowuje ciasto. Do maki dodaje sól, cukier roztarte drożdże i olej, rozcieram palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji. Do ciasta dodaje wrzątek, szybko mieszam łyżką a następnie wyrabiam jednolite ciasto. Do zimnego farszu szpinakowego dodaje rozkruszony lub pokrojony drobno ser i śmietanę, mieszam i ewentualnie doprawiam do smaku. Ciasto dziele na 4 równe części, smaruję blat i wałek olejem a każda z części rozwałkowuje na cieniutki podłużny placek. Na każdym placku układam plastry łososia, farsz szpinakowy i ponownie plastry łososia, wystającą cześć ciasta przecinam na kształt przekrojonej szyszki i zaplatam bułeczki. Bułeczki smaruje rozbełtanym jajkiem i posypuje ulubionymi przyprawami. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni (termoobieg), zapiekam bułeczki 15 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. 

Smacznego!

5 komentarzy: