29 stycznia 2014

Naleśniki faszerowane pod pierzynką.

(12 naleśników)

Farsz:
  • 600g pieczarek
  • 300g boczku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • pęczek natki pietruszki posiekany
  • przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Sos:
  • 300g śmietany
  • 4 łyżki mleka
  • 100g sera mozzarella startego
  • żółtko
  • przyprawy: papryka słodka, gałka muszkatołowa, pieprz biały, sól

Ciasto naleśnikowe:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody + 4 łyżki
  • 2,5 szklanki maki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju

Boczek kroimy w drobniutka kostkę i delikatnie obsmażamy w rondlu z grubym dnem. Cebule i czosnek szatkujemy i dodajemy do boczku, wszytko należy zeszklić i wyjąć na półmisek, pozostawiając w rondlu jak najwięcej tłuszczu. Pieczarki kroimy w kostkę i obsmażamy w rondlu do wyparowania nadmiaru wody, dodajemy nasz boczek z cebulą i czosnkiem i smażymy kilka minut. Zestawiamy nasz farsz z ognia i zalewamy całość roztrzepanymi jajkami dodając pozostałe składniki i przyprawy, mieszamy i nakrywamy folią spożywczą. W tym czasie smażymy na dużej patelni cieniutkie naleśniki. Sos - śmietanę, mleko, żółtko i przyprawy mieszamy mikserem, na koniec dodajemy 3/4 startego sera, mieszamy. Naleśniki faszerujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia, zalewamy wszytko sosem i obsypujemy pozostałym serem (można dodatkowo wszytko obsypać słodką papryką). Zapiekamy naleśniki przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Smacznego!  

1 komentarz: