8 stycznia 2014

Kuchnia Chińska - smażona wołowina z pomidorami*


  • 300g wołowiny pokrojonej w cienkie plastry
  • 500g pomidorów słodkich obranych ze skórki i pozbawionych twardych gniazdek
  • 2 cebule
  • 3 plastry imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 8 łyżek oleju

marynata 1
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • (u mnie ziemniaczana)
  • 5 łyżek bulionu lub wody

marynata 2
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki sosu pomidorowego

marynata 3
  • 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • (u mnie ziemniaczana)
  • 1 łyżka wody


Pokrojone mięso mieszamy z przygotowaną marynatą 1 i odstawiamy na min 2 godziny.
Pomidory kroimy w trójkątne kawałki, cebule kroimy w 2 cm piórka a czosnek siekamy drobno.
Na oleju smażymy wołowinę na półsurowo, wyjmujemy ją na papierowy ręcznik. Połowę oleju wylewamy a na pozostałym smażymy cebulę, imbir, czosnek i pomidory około 2 min. Do pomidorów dodajemy marynatę 2 i smażymy aż pomidory zmiękną. Na koniec dodajemy wołowinę, smażymy chwilę, dodajemy marynatę 3, mieszamy. Pododajemy gorącą potrawę np z ryżem lub grubym makaronem jajecznym.



*przepis zmodyfikowany, Źródło org przepisu „Kuchnia Chińska” wydawnictwo MAK, praca zbiorowa.

4 komentarze:

  1. Aż ślinka cieknie jak się patrzy na to zdjęcie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak... to jedno z tych dań które jak wypróbujesz to sięgasz po przepis ponownie.

      Usuń