8 października 2013

Kuchnia Tajska - czerwone curry z kurczaka*


  • 400g udek z kurczaka bez kości i skóry pokrojone w kostkę 3cm.
  • Łyżeczka sproszkowanej trawy cytrynowej
  • olej roślinny
  • 2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
  • 200g obranych małych ziemniaczków
  • cebula posiekana w cienkie plasterki
  • 3 ząbki czosnku grubo posiekanego
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
  • 4 liście kaffiru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • duża garść świeżych liści kolendry
  • 20g rozgniecionych prażonych fistaszków**
  • 1 duże czerwone chilli pokrojone w cienkie paseczki


Wok lub rondel o grubym dnie bardzo mocno rozgrzać, wrzucić czerwoną pastę curry i smażyć ją około 2 minut. Do rondla dodać mięso i ziemniaki, smażyć tak długo aż wszytko pokryje się dokładnie pastą. Dodać trawę cytrynową, cebule, czosnek,imbir, liście kaffiru, sos rybny, cukier, sól, smażyć mieszając około 2 minut. Wszystko odbywa się na dużym ogniu. Całość zalać mleczkiem kokosowym i gotować na wolnym ogniu około 15 minut aż ziemniaki i kurczak będą gotowe. Na koniec dodać orzechy i chilli. Podawać gorące.
**Fistaszki prażyć na patelni bez tłuszczu, ciągle mieszając.


*przepis zmodyfikowany, Źródło org przepisu „Łatwa kuchnia tajska”,Ken Hom.

1 komentarz:

  1. Mniam! Uwielbiam kuchnie tajska. A gotowe pasty curry to bardzo przydatny wynalazek :)

    OdpowiedzUsuń