4 października 2013

Kuchnia arabska - Sambusak*


Sambusak – czyli arabska wersja Samosy
Samosa czy inaczej Samoosa to pieczone lub smażone ciasto w formie naszych pierogów z pikantnym nadzieniem, podawane w formie przystawki lub przekąski. Wielkość, kształt skład farszu bywają różne w zależności od regionu czy indywidualnego smaku ale najczęściej bywają trójkątne z nadzieniem z ziemniaków, jagnięciny, wołowiny, kurczaka, cebuli, grochu czy soczewicy. Tym aromatycznym pierożkom najczęściej towarzyszy chutney.

Ciasto:
420g maki pszennej
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
4 łyżki oleju roślinnego
20g drożdży świeżych
3/4 szklanki ciepłej

*3 szklanki mąki pszennej to ok 420 g

Farsz:
300g mielonego mięsa z kurczaka i indyka
3 ząbki czosnku
cebula
pomidor
natka pietruszki
cukinia
sok z cytryny
przecier pomidorowy
mieszanka do kuchni arabskiej
olej do smażenia

Dodatkowo:
roztrzepane jajko
ulubione ziarna, przyprawy.

Farsz:
Przygotowania zaczynam od przeciśnięcia przez maszynkę ugotowanego mięsa z kurczaka i indyka. W rondlu o grubym dnie smażę na rozgrzanym oleju cebule, dodaje pokrojoną drobno cukinię, smażę około 2 minut. Na patelnie dodaje mięso i na dużym ogniu smażę wszytko około 2 minut. Pomidora sparzam, obieram ze skóry i wycinam twarde części, kroje w drobną kostkę i dodaje do rondla, wszytko zalewam przecierem pomidorowym a na koniec dodaje sok z cytryny, posiekany czosnek,natkę pietruszki i sporo przyprawy kuchni arabskiej.

Ciasto:
Sól, cukier i mąkę dokładnie mieszam w misce, dodaje olej i rozcieram dokładnie wszytko palcami do uzyskania kruszonki. Całość zalewam wodą wymieszana z drożdżami i wyrabiam gładkie elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto odstawiam do miski wysmarowanej olejem na 30 – 40 minut do wyrośnięcie (u mnie jak zwykle ciasto ląduje do lekko nagrzanego piekarnika).

Pierogi:
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje na placek grubości 3 mm, wycinam kółka na które nakładam farsz i zamykam pierogi dokładnie sklejając brzegi. Przygotowane pierogi układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy i odstawiam na kolejne 15-30 minut. Przygotowane pierogi smaruje roztrzepanym jajkiem i posypuje ulubionymi ziarnami np sezamu, kozieradki czy słodką papryką. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 stopni około 10 do 15 minut (muszą się zarumienić). 

Polecam!
*Przepis zmodyfikowany, źródło internet.

1 komentarz: