26 września 2013

Zupa ogórkowa


  • litr bulionu warzywnego
  • 150g dowolnego mięsa (u mnie wołowina)
  • 100g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • cebula pokrojona w piórka
  • 2 marchewki starte na grubych oczkach
  • pietruszka starta na grubych oczkach
  • pora pokrojona
  • kawałek selera starty na grubych oczkach
  • 3 ziemniaki pokrojone w małą kostkę
  • 3 ogórki kiszone starte na grubych oczkach
  • pęczek koperku posiekany

  • łyżka mąki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 100ml wody


przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 suszone grzybki, 2 ząbki czosnku, majeranek

W garnku podsmażam boczek z cebulą, dodaje wołowinę i zalewam wszytko bulionem. Do gotującego się wywaru wrzucam przyprawy bez majeranku i dodaje marchew, pietruszkę, por, seler i ziemniaki, gotuje do miękkości. Dodaje ogórki kiszone i połowę koperku, gotuje 10 minut. W naczyniu przygotowuje z wody śmietany i maki zalewę którą ocieplam powoli wywarem zanim wleje ja do zupy. Śmietanowa zalewę dodaje powoli, najlepiej przez sitko, doprowadzam do wrzenia i wyłączam ogień. Na koniec dodaje koperek i majeranek, mieszam. Zupa gotowa!

2 komentarze:

  1. jak ja dawno ogórkowej nie jadłam! aż wstyd. dzięki, że mi o niej przypomniałaś :]

    OdpowiedzUsuń