20 września 2013

Kuchnia Tajska - Smażony kurczak z chili i świeżą bazylią*

...ten przepis wypróbowałam jeszcze przed wyjazdem na wakacje i bardzo przypadła mi do gustu. Nie zapomniałam o swoim postanowieniu z wakacji, kuchnia tajska nadal gości u mnie w kuchni więc kolejnych org przepisów na pewno możecie się spodziewać wkrótce!


  • 400g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 małe cebule pokrojone w cienkie plastry
  • 3 ząbki czosnku grubo posiekane
  • 3 papryczki chili pokrojone w cienkie paseczki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • duża garść liści bazylii

Kurczaka pokroić na kawałki około 2,5 cm. Na mocno rozgrzanym oleju smażyć kurczaka aż nabierze ciemno złocistego koloru (duży płomień). Kurczaka wyjąc łyżką cedzakową aby pozostało na patelni jak najwięcej tłuszczu. Na oleju ze smażenia kury należy podsmażyć cebulę i czosnek. Na patelnie wrzucić usmażone mięso, dodać chili, sos rybny, sos sojowy i cukier, smażyć na największym ogniu przez 10 minut (cukier powinien się skarmelizować). Wyłączyć palnik i dodać liście bazylii, wymieszać i podawać gorące.




*przepis zmodyfikowany, Źródło org przepisu „Łatwa kuchnia tajska”,Ken Hom.

3 komentarze: