25 września 2013

Kuchnia Tajska - Kurczak z ananasem*


  • 300g kurczaka pokrojonego w długie paski (w originale kaczka )
  • 8 plasterków ananasa z puszki lub świeżego, pokrojone w słupki
  • 4 łyżki oleju z orzechów ziemnych (u mnie olej roślinny)
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 1 ząbek czosnku grubo posiekany
  • 1 łyżka świeżego imbiru posiekanego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry rozgniecionych w moździerzu
  • 1 łyżeczka zielonej tajskiej pasty curry
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • puszka mleczka kokosowego
  • duża garść świeżej kolendry

  • do ozdoby papryczka chili pokrojona w paseczki
  • u mnie podane z ryżem

Kurczaka pokroić w długie paski, posypać solą i pieprzem i wymieszać z olejem. Na mocno rozgrzanej patelni usmażyć kurczaka na złoty kolor, delikatnie wyjąć mięso aby na patelni zostało jak najwięcej oleju. Na tym oleju podsmażyć cebule z czosnkiem. Pod koniec smażenia dodać imbir, rozgnieciona kolendrę, pastę curry i brązowy cukier, smażyć jeszcze minutę. Wszytko wymieszać z mleczkiem kokosowym i doprowadzić do wrzenia, dodać kurczaka i ananasa, gotować około 5 - 10 minut bez przykryci. Podać z ugotowanym wcześniej ryżem.


*przepis zmodyfikowany, Źródło org przepisu „Kuchnia Tajska” wydawnictwo Olesiejuk

1 komentarz: