19 września 2013

Drożdżowe najlepsze

na moim blogu nie po raz pierwszy prezentuje ciasto drożdżowe, ten przepis to modyfikacja mojego podstawowego przepisu. Zmianom uległy proporcje i przede wszystkim czas pieczenia. Moje odkrycie polega na zminimalizowaniu czasu pieczenia przez co ciasto pozostaje mocno wilgotne i puszyste.

Ciasto
  • 0,5kg mąki
  • 1/4 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 1jajko
  • 50gświeżych drożdży
  • szklanka mleka
  • Łyżeczka aromatu pomarańczowego i migdałowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki rodzynek namoczonych
  • 3 łyżki kandyzowanych skórek pomarańczowych

Kruszonka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • Łyżka kandyzowanych skórek pomarańczowych
  • ½ szklanki pokruszonych płatków migdałowych
Nasze składniki na ciasto wyjmujemy z lodówki kilka godzin wcześniej aby nabrały temperatury pokojowej. Make przesiewamy do miski, robimy dołek w który wbijamy jajka, wsypujemy odsączone rodzynki, skórki pomarańczowe, wsypujemy cukry i roztarte w palcach drożdże. Masło rozpuszczamy w rondelku, dolewamy mleko i aromaty. Mieszanka musi mieć letnia temperaturę, zalewamy nią drożdże i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik zagrzewamy przez 4 minuty na temperaturę 50 stopni. Mikserem wyrabiamy ciasto przez około 5 minut (końcówki świderki). Inna miskę wysmarowujemy olejem i wkładamy wyrobione ciasto, nakrywamy ściereczką i wkładamy do ciepłego piekarnika na 30-40 minut. W tym czasie w misce po wyrabianiu ciasta rozcieramy składniki na kruszonkę. Gotowe wyrośnięte ciasto wkładamy do foremki, rękoma posmarowanymi olejem rozciągamy ciasto na całą blaszkę, obsypujemy całość kruszonką i odstawiamy do ciepłego piekarnika na 5-10 minut. Pieczemy w 170 stopniach (termoobieg) przez maksymalnie 25 minut, wyjmujemy. Długość pieczenia zależy od wielkości foremki, moja ma wymiary 22x32cm, im dłużej będziemy piekli ciasto drożdżowe tym będzie bardziej suche. Polecam!


5 komentarzy:

  1. Tak,najlepsze ,a ja daję zawsze mniej mąki,niż podają przepisy i wychodzi mniej zbite i lekkie,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione ciasto... Idealne o każdej porze ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak. Nie ma nic lepszego niż ciasto drożdżowe :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Drożdżowce są pyszne:)Ja ostatnio wypróbowałam takie bez zagniatania i chyba już nie zamienię go na "nowszy model":)

    OdpowiedzUsuń