20 września 2013

Bułgarski chleb razowy*


  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 duża łyżka miodu
  • 1,5 łyżeczki soli (w przepisie tylko 1 łyżeczka ale moim zdaniem to za mało)
  • 2 łyżeczki czarnuszki

Łączymy 300ml wody z drożdżami, miodem oraz czubata łyżką mąki pszennej i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia (u mnie jak zawsze lekko nagrzany piekarnik). Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy dokładnie masę ( ja byłam przerażona i ponownie sprawdziłam ilość podanych w książce składników ponieważ ciasto wyszło bardzo zwięzłe). Wyrobione ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecie (w moim ciepłym piekarniku proces wyrastania trwał 35minut). Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 200stopniach (termoobieg). Chleb dzięki dodatkowi miodu i czarnuszki ma wyjątkowy smak. Polecam!

*przepis zmodyfikowany, Źródło org przepisu „Chleb. Domowy wypiek”-praca zbiorowa.


2 komentarze:

  1. często piekę chleb w domu, więc ten przepis też muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To norma że jest taka bryła z tego ciasta?czy za mało wody

    OdpowiedzUsuń