12 września 2013

Bułeczki czosnkowe z czarnuszką


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 15g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 120ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki masła
Dodatkowo:
  • 2 łyżki masła
  • 1 szalotka posiekana
  • 2 ząbki czosnku starte na drobnych oczkach
  • czarnuszka do posypania
  • sól

Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą i cukrem. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mleko i podgrzewamy aż zrobi się ciepłe/letnie (nie gorące). W mące robimy dołek, wbijamy żółtko, kruszymy drożdże i zalewamy całość mlekiem z masłem, odstawiamy na 15 minut. Ciasto wyrabiamy aż przestanie się kleić, zakrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce ( u mnie zawsze lekko podgrzany piekarnik). Blat smaruje olejem i wykładam ciasto, odgazowuje i dziele na 6 równych części, formuje ładne bułeczki które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiam na 160 stopni (termoobieg) a w tym czasie w rondelku roztapiam masło, wrzucam drobno posiekana szalotkę i starty czosnek, solę. Smażę wszytko na wolnym ogniu minutkę, smaruje masą bułeczki i posypuje je czarnuszką. Odstawiam bułeczki na 5 minut a następnie wkładam do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut.

4 komentarze:

  1. fajne bułeczki, skusiłabym się na taką na sniadanko ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe pieczony jest najlepsze! :) A, że czosnek uwielbiam pewnie Twoje bułki by zniknęły przy mojej obecności w 5 minut. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam czarnuszkę, te bułeczki muszą być bajeczne.

    OdpowiedzUsuń