8 lipca 2013

Pieczone pierogi z mięsnym farszem... a potem w drogę!

...wakacje! dziś Was żegnamy, wyjeżdżamy na długo wyczekiwany urlop i mamy nadzieje że wrócimy z odświeżonym umysłem i większym zapałem do pracy!....ale jeszcze przed wyjazdem - czas na pieczone pierogi!


Pieczone pierogi z mięsnym farszem.
(całe 40 sztuk)

Farsz (po przygotowaniu około 1 kg):
  • 750g zmielonego, ugotowanego mięsa z rosołu
  • 150g zmielonej włoszczyzny z rosołu (marchew, pietruszka, seler)
  • 350g cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 70g smalcu
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki zmielonych w młynku suszonych przypraw:
  • jałowiec, lubczyk, papryka,gorczyca,cząber, majeranek)
  • duża garść natki pietruszki drobno pokrojonej

Ciasto:
  • 640g maki pszennej
  • 2 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki oleju
  • 22g drożdży rozpuszczonych w 6 łyżkach letniej wody
  • 280ml gorącej wody

Dodatkowo:
  • do posmarowania: rozbełtane jajko
  • do posypania: sezam, słodka papryka, czarnuszka



1. Mięso i warzywa z rosołu przecisnąć przez maszynkę do mięsa. Cebulę i czosnek pokroić w drobna kostkę i przysmażyć na rozgrzanym smalcu, osolić. Do młynka elektrycznego wrzucić suszone przyprawy i dokładnie zmielić. Natkę pietruszki drobno pokroić. Mięso, warzywa, podsmażoną na złoto cebulę z czosnkiem, natkę pietruszki i przyprawy dokładnie wymieszać, ewentualnie dosolić.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier, wymieszać dokładnie. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Do miski z mąką wlać rozpuszczone drożdże i olej, palcami rozetrzeć i połączyć dokładnie (powstaną grudki). Gorącą wodę dodać do miski i wymieszać szybko łyżką a następnie zagnieść ręką ciasto, musi odchodzić od brzegów miski. Ciasto zakryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
3. Blat i wałek posmarować olejem, odgazować ciasto i podzielić je na 3 części. Każdą z części rozwałkować na placek 2-3mm i wykrawać placuszki ( u mnie okrągłe placuszki o średnicy 12cm).
4. Na każdy placuszek nałożyć sporo farszu i zakleić rogi. Pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pierogi posmarować roztrzepanym masłem i posypać ulubionymi ziarnami lub przyprawami. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 12-16 minut. Pyszne na ciepło i zimno jako przekąska lub obiad podane z barszczykiem.  

...w drogę już czas!
...moja Anusia!

2 komentarze: