18 czerwca 2013

Gyros domowy


(2 porcje)

500g wieprzowiny pokrojonej w kostkę
3 posiekane ząbki czosnku, łyżka octu ryżowego, 2 łyżki oleju
Przyprawy: sól czosnkowa, pieprz, kolendra, papryka słodka, gorczyca, chilli, cukier, kozieradka, tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia, cebula suszona.

Mięso przygotowujemy kilka godzin wcześniej i odstawiamy do lodówki. 

Chlebki naan:
przepis tutaj.

Surówka z białej kapusty:
pół główki małej kapusty bardzo drobno poszatkowanej
Marchewka starta na drobnych oczkach
Pęczek koperku posiekany (użyłam suszonego)
2 duże łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz, przyprawa do sałatek*(w skład wchodzi: pietruszka, czosnek, sól, cebula cząber, kozieradka)
*mieszanka nazywa się „Czubryca zielona” - wspaniała mieszanka bez chemii. Mieszankę można wykonać samemu mieszając w młynku wszystkie składniki które podałam wyżej. Wspaniale poprawia smak sałatek i nie tylko.

Sos czosnkowy:
200ml jogurtu naturalnego
2 duże łyżki majonezu
Koperek suszony
Sól, pieprz
2 ząbki czosnku posiekane

Sos najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej. Składniki mieszamy dokładnie (nie może być grudek) i odstawiamy naczynie zakryte szczenie folią spożywczą do lodówki.

1 komentarz: