8 czerwca 2013

Chrupiące krokiety z farszem szpinakowym.
























Ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Naleśniki smażymy na oleju z jak najmniejszej ilości ciasta aby wyszły cienkie. Ciasto musi mieć rzadką konsystencje dlatego najlepiej po przygotowaniu ciasta należy odczekać ok 5 minut (ciasto zawsze trochę gęstnieje) i ewentualnie dodać trochę wody lub mleka. Z podanej ilości wyszło mi 12 naleśników.

Farsz:
  • 3 laseczki kiełbasy myśliwskiej pokrojonej w drobniutką kostkę
  • 2 duże cebule posiekane
  • 4 ząbki czosnku posiekane
  • 2 marchewki starte na dużych oczkach
  • 250g pieczarek drobniutko posiekanych
  • 300g szpinaku siekanego (użyłam mrożonego)
  • 250ml śmietany
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • Przyprawy: sól czosnkowa, pieprz, owoce jałowca, przyprawa eko warzywna (własnej produkcji), mieszanka warzywna na trawienie *(w skład wchodzi: papryka, gorczyca, kolendra, kminek, kurkuma, imbir, cebula, czosnek, bazylia, lubczyk, majeranek)

*mieszanka nazywa się „Zioła Małgosi” - wspaniała mieszanka bez chemicznych dodatków, rozpisałam skład tej mieszanki i zachęcam do wykonania jej w domu. Wspaniale poprawia smak potrawom.

Na rozgrzany olej wrzucam do głębokiego rondla pokrojoną drobno kiełbasę i 4 rozgniecione w moździerzu owoce jałowca, po chwili dodajemy cebule i czosnek, solimy.
Smażymy aż cebula się zeszkli i dodajemy czubata łyżeczkę przyprawy warzywnej i startą marchewkę. Na koniec dodajemy odciśnięty szpinak i pieczarki, smażymy na wolnym ogniu do wyparowania całego sosu. W garnuszku rozrabiamy na jednolitą masę śmietanę, jajka i pozostałe przyprawy. Zalewamy wszystko powstałą masą i smażymy dokładnie mieszając aż wyparuje nadmiar płynu, pozostawiamy po przestygnięcia.

Panierka:
  • Rozbełtane jajka
  • Pokruszone płatki kukurydziane.

Na każdy naleśnik układamy średnio dwie duże łyżki farszu, zawijamy, obtaczamy w jajku i płatkach. Smażymy chwilę na głębokim oleju a usmażone odstawiamy na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem nagrzewamy piekarnik do 150 stopni, Krokiety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podgrzewamy około 5 minut w piekarniku.

3 komentarze:

  1. też wczoraj miałam krokiety, z pieczarkami co prawda ale niedługo będą i szpinakowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pyyszne! Chrupiące - takie są najlepsze ;) I do tego farsz szpinakowy... Aż zgłodniałam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Totalnie mnie zainspirowałaś! Chyba w końcu tez wezmę się za krokiety (chociaż trochę przy nich roboty) Nominowałam Twój Blog do Liebster Blog awards. Nominacja do ‚Liebstera’ jest otrzymywana, za dobrą wykonywaną pracę.
    Przyznaje się ją blogerom, którzy dopiero zaczynają swoja przygodę :) Znajdziesz szczegóły tutaj -> http://aleciastko.pl/liebster-blog-awards/

    OdpowiedzUsuń