19 kwietnia 2013

Grochówka na wędzonce z pomidorami



  • 300g wędzonego boczku
  • 400g włoszczyzny
  • 200g grochu łuskanego
  • 100g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 150g ziemniaków
  • 100ml przecieru pomidorowego

przyprawy:
sól, pieprz, owoc jałowca, ziele angielskie, majeranek, 2 grzybki suszone, koperek, natka pietruszki

Boczek kroje w kostkę, wrzucam do garnka na zupę i podsmażam (nie dodaje oleju). Do mięsa dodaje cebule pokrojoną w piórka i smażę do momentu aż się zeszkli. Włoszczyznę kroje w drobną kostkę, razem z grochem dodaje do garnka i zalewam bulionem warzywnym, gotuje 15 minut. Do podgotowanej zupy dodaje ziemniaki pokrojone w kostkę i przecier, całość gotuje jeszcze 10-15 minut. 5 minut przed końcem dodaje wszystkie wymienione przyprawy bez majeranku który dodaje do ugotowanej zupy (majeranek długo gotowany nadaje brzydki gorzki smak). Zupę można podawać z pieczywem albo grzankami.

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię grochówkę, ale w takiej wersji nie widziałam jeszcze u nikogo. Oryginalna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetycznie wygląda ta zupka

    OdpowiedzUsuń