8 marca 2013

Kuchnia Tajska - Kurczak po tajsku z orzechami nerkowca*


...wspaniałe połączenie ostrego smaku z słodyczą orzechów nerkowca, gorąco polecam!

  • 300g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych
  • 70g orzechów nerkowca
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 strączek chili ususzonego
  • pół papryki czerwonej słodkiej
  • szczypta chili suszonego


Piersi z kurczaka myję dokładnie i osuszam papierowym ręcznikiem, kroje w długie paseczki i zalewam łyżką sosu sojowego. Czosnek kroje w drobną kostkę i dodaje do kurczaka, wszytko dokładnie mieszam, wkładam do lodówki. Na patelnie wsypuje orzechy i podsmażam je aż nabiorą pięknego ciepłego koloru, odkładam je na talerzyk. Na tej samej patelni wlewam olej i wrzucam pokrojone w piórka cebule, można osolić odrobinę aby cebulka szybciej się zeszkliła. Do zeszklonej cebuli dodaje kurę i smażę ją na rumiany kolor. Chili gniotę w ręce a paprykę kroje w paseczki, dodaje do mięsa. Dodaje przyprawy i orzechy, smażę około 3 minut na dużym ogniu ciągle mieszając. Kurczaka podaje z ryżem.  


*Zmodyfikowany przepis, źródło internet.

3 komentarze:

  1. Kurczak idealny dla mnie, uwielbiam takie połączenie smaków:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ubóstwiam wręcz połączenie mięsa i orzechów nerkowca! Pyszne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. ładnie podany :) Dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń