12 marca 2013

Curry z kurczaka



  • 200g kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 3 ziemniaki
  • 3 średnie cebule
  • puszka mleczka kokosowego
  • łyżeczka kminu
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 goździki
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 łyżki curry
  • świeżo starty imbir
  • kolendra/ natka pietruszki do posypania.
  • Sól, pieprz
Kurczaka najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej. Umyte mięso kroimy w cienkie paseczki, dodajemy sos sojowy, sos rybny, starty imbir, pokrojone w paseczki papryczki chilli, posiekany czosnek i sól, mieszamy dokładnie. Zamarnowanego Kurczaka nakrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy kmin i chwile całość smażymy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (0,5 x 0,5 cm), dodajemy na patelnie i smażymy aż się pięknie zarumienią. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do ziemniaków, smażymy aż cebula się zeszkli. Całość przekładamy na głęboki talerz a na patelnie wrzucamy kurczaka którego smażymy na złoty kolor. Kurczaka zalewamy mleczkiem kokosowym i dorzucamy wszystkie pozostałe przyprawy, gotujemy około 5 minut bez przykrycia aż sos zgęstnieje a następnie dodajemy ziemniaki z cebulą. Całość mieszamy i nakrywamy pokrywką, gotujemy jeszcze 5 minut na wolnym ogniu. Curry podajemy z ryżem, posypany kolendrą lub natką.



1 komentarz:

  1. Wszystko mi się podoba w tym przepisie:-) jedyne co mi się nie podoba to to, że nie mogę teraz zjeść takiego curry:-)

    OdpowiedzUsuń