12 stycznia 2013

Zupa grzybowa


(3 porcje)

  • Garść suszonych grzybów
  • 5 dużych pieczarek
  • 150g gotowanych podgrzybków (ja użyłam mrożonych)
  • 2 marchewki
  • Pietruszka
  • Ziemniak
  • Cebula
  • Natka pietruszki
  • 250ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki śmietany
  • Sól, pieprz, 3 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy


Grzyby suszone zalewam gorącą wodą dzień wcześniej (250ml wody). Pieczarki kroje w plastry, dodaje namoczone pokrojone drobno grzyby razem z wywarem i gotuje 15 minut. Marchewkę, pietruszkę kroje w paseczki. Ziemniaki i cebulę kroje w drobna kostkę. Do wywaru grzybowego dodaje 250ml bulionu warzywnego wraz z warzywami i podgrzybkami, doprawiam przyprawami i gotuje 15 minut. 2 łyżki śmietany powoli zalewam gorącym wywarem ciągle mieszając (małymi porcjami) a następnie wlewam do zupy i czekam aż wszystko się zagotuje.
Zupe podaje z natką pietruszki. Smacznego!

3 komentarze:

  1. O tak, taką zupkę w zimowy wieczór zjadłabym z wielką przyjemniością:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupy w kubeczkach, a grzybową szczególnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze nigdy nie robiłam zupy grzybowej (nie licząc pieczarkowej), a grzyby bardzo lubię, muszę wreszcie też sobie ugotować :-)

    OdpowiedzUsuń