14 stycznia 2013

Tarta szpinakowa z pieczarkami

(5 porcji)
ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 paczki suchych drożdży
  • jajko
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki masła
  • 80g startego żółtego sera
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • łyżeczka soli 

farsz:

  • 400g szpinaku
  • 300g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 rozbełtane jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • 100g startego żółtego sera
  • mozzarella pokrojona w kosteczkę
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Składniki na ciasto wyrabiam i formuje zgrabną kulkę. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie na maśle podsmażam pokrojoną w średnią kostkę cebule aż się zeszkli, dodaje pokrojone pieczarki i dodaje szpinak. Całość smażę aż odparuje cała woda, na końcu dodaje posiekany czosnek i dobrze doprawiam. Zalewam wszytko wymieszaną masą z jajek, śmietany i sera żółtego (zostawiam 1/3 sera do posypania wierzchu), starannie wszystko mieszam. Ciasto rozwałkowuje na stolnicy i wykładam nim formę na tarte wysmarowaną wcześniej masłem. Farsz nakładam do wyłożonej ciastem formy. Wierzch posypuje startym serem żółtym i mozzarellą. Zapiekam w 180 stopniach przez około 30 minut.


2 komentarze: