30 stycznia 2013

Pieczone ziołowe ziemniaczki z dipem czosnkowo-koperkowym



Pieczone ziołowe ziemniaczki
  • 6 średnich ziemniaków w skórce
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • Łyżeczka soli czosnkowej
  • Łyżeczka ziół prowansalskich
  • Spora szczypta pieprzu i chili
  • 6 sporych ząbków czosnku
  • Sól

Ziemniaki należy dobrze umyć i osuszyć. Czosnek obrałam i pokroiłam w cieniutkie plasterki. Masło sklarowałam w rondelku a następnie dodałam olej, sól czosnkową, zioła prowansalskie, pieprz i chili.

Największą sztuką jest ponacinanie ziemniaków tak aby nie przeciąć ich do końca, oto dwa sposoby zapożyczone z blogów koleżanek:
  • Należy umieścić ziemniak na dużej łyżce i nacinać aż nóż zatrzyma się na krawędzi łyżki.
  • Należy umieścić ziemniaka pomiędzy dwie deki do krojenia i nacinać do wysokości deski.
…myślę że posiadając dobry nóż i odrobinę cierpliwości nie będzie to taki duży problem a dla nie lubiących się wysilać mogę śmiało polecić pokrojenie ziemniaków w cząstki / łódeczki (tak robię najczęściej, są równie pyszne).

W formie do pieczenia rozłożyłam papier , ułożyłam pokrojone ziemniaki a pomiędzy nacięcia poukładałam plastry czosnku i wszystko dokładnie posmarowałam wcześniej przygotowanym ziołowym tłuszczem. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 50 minut.





Dip czosnkowo-koperkowy
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Ząbek czosnku drobno posiekany
  • Posiekany świeży koperek (1 łyżka)
  • Sól, pieprz

Całą tajemnicą dobrego sosu jest zrobienie go odpowiednio wcześniej aby smaki dobrze się połączyły a wykonanie sosu to tylko chwila poświęcona na wymieszanie składników więc można spokojnie zrobić to kilka godzin przed podaniem ziemniaków.

3 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają, lubię takie ziemniaczki zwłaszcza kiedy są pokrojone w ten sposób:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wspaniale, na pewno by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę kiedys wypróbować twój przepis, wygląda smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń