15 stycznia 2013

Omlet beztłuszczowy


  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sól

Żółtka należy wymieszać z mąką na jednolitą masę. Schłodzone jajka z solą ubijamy na sztywno i dodajemy do masy z żółtek, mieszamy delikatnie. Na blaszce układamy pergamin. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, wykładamy na pergamin masę. Pieczemy około 15 minut. Omlet bez zbędnego tłuszczu gotowy!

4 komentarze:

  1. Ciekawy, będę musiała wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam omlety :) A jak uformować taki ładny kształt? Pomagałaś sobie tortownicą? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masa jest wyjątkowo puszysta i bardzo łatwo uformować z niej ładny okrągły kształt

      Usuń
  3. Świetnie wygląda:-) i pewnie równie dobrze smakuje:-)

    OdpowiedzUsuń