20 grudnia 2012

Chleb żytni z serem żółtym



zaczyn:

  • 200 gr mąki żytniej
  • 160 gr wody
  • 15 gr zakwasu

ser żółty:

  • 50 gr sera żółtego pokrojonego w kostkę 0,5x0,5 cm

ciasto właściwe:

  • 130 gr mąki żytniej
  • 170 gr mąki  pszennej 
  • 215 gr wody
  • 9 gr soli
  • 1,5 gr drożdży instant
  • cały zaczyn
  • ser żółty

dodatkowo:
  • Ser żółty starty
  • Słodka papryka

12- 16 godzin przed wyrabianiem ciasta na chleb, wymieszałam składniki na zaczyn i zostawiłam w piekarniku pod przykryciem. Ser żółty pokroiłam w kostkę 0,5x0,5cm i rozłożyłam kostki na talerzu tak aby się nie dotykały, wstawiłam do zamrażalnika.


Następnego dnia rano wymieszałam wszystkie składniki na chleb bez sera. Ciasto wyrabiałam mikserem (świderki) jakieś 5 - 10 minut. Zostawiłam wszystko pod przykryciem na około 30 minut. Po tym czasie do ciasta dodałam ser żółty i ponownie wymieszałam ciasto na wolnych obrotach. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam ciasto. Piekarnik nagrzałam (około 3 minuty w 50 stopniach) i włożyłam blaszkę z ciastem do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed pieczeniem chleba, wierzch posypałam serem żółtym i słodką papryką. Aby chleb się nie przypalił całość owinęłam folią do pieczenia, robiąc miejsce na górze bo chleb nam jeszcze urośnie a folia nie może dotykać do chleba bo się przyklei. Można chleb osłonić folią dopiero kiedy chleb zacznie nam się przypiekać ale to wymaga ciągłej obserwacji. Chleb wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam 60 minut w temperaturze 200 – 210 stopni (termo obieg). Po tym czasie należy szybko wyjąć chleb z piekarnika i blaszki. Kiedy chleb wystygnie można odkleić papier do pieczenia, gotowe!

*do chleba idealnie też pasuje suszony rozmaryn!




2 komentarze: