20 listopada 2012

Deser melon-truskawka


(na 6 porcji)





































  • melon pokrojony w kostkę
  • 2 śmietany 30% do ubijania
  • łyżka cukru pudru
  • kilka kostek czekolady gorzkiej
  • likier jajeczny
  • galaretka truskawkowa


Galaretkę truskawkową przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do lodówki. Melon obieramy i kroimy w kostkę. Śmietanę ubijamy mikserem i dosładzamy cukrem pudrem pod koniec ubijania. Do salaterek wkładamy po łyżce bitej śmietany, układamy kostki melona które polewamy (1 łyżka na porcje) likier jajeczny. Galaretkę rozdrabniamy widelcem i układamy na melonie. Deser podajemy z ułożoną na galaretce bitą śmietaną posypaną wiórkami czekoladowymi

2 komentarze: