26 września 2012

Papryki faszerowane





































  • 4 dorodne czerwone papryki
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • Natka pietruszki posiekana
  • 0,3 szklanki ryżu basmati
  • Łyżka posiekanego świeżego oregano
  • domowa przyprawa warzywna
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • Ser sałatkowy typu bałkańskiego delikatnie pokruszony
  • Sól, pieprz, olej rzepakowy, oregano, bazylia


Ryż ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu zwracając uwagę aby nie był rozgotowany, pozostawiłam gorący na sitku do odparowania nadmiaru wody. Umyte papryki pozbawiłam górnej części,  wydrążyłam z pestek i białych błonek. Środek papryk obsypałam solą, oregano i bazylią. Cebule przelałam wrzątkiem i dodałam do mięsa mielonego wraz z pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Nafaszerowane papryki ułożyłam w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia, polałam je odrobiną oleju rzepakowego i zapiekałam w temperaturze 150-180 stopni przez 45minut. (trzeba zwracać uwagę aby papryki się nie spaliły).

Muszę przyznać że papryka nie należy do moich ulubionych warzyw ale w takim wydaniu była naprawdę smaczna, tym bardziej że pięknie odchodziła od niej skórka której wybitnie nie lubię... Smacznego!

2 komentarze:

  1. ślicznie się prezentuje ta papryka, a ten ser sałatkowy to ten z lidla?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak dokładnie z lidla, ma mocno słony smak więc pasuje nie tylko do sałatek.

      Usuń