2 sierpnia 2012

Placek maślany z borówkami i bułki drożdżowe z borówkami

Borówki obrodziły w tym roku !...możliwe że jest to zasługa podcięcia krzaczków przed kwitnieniem czego nie robiliśmy nigdy wcześniej. W każdym razie nie jesteśmy tego w stanie przejeść bo przecież ile można? Stąd dwie propozycje: maślane ciasto z borówkami i bułeczki drożdżowe z borówkami.

Placek maślany z borówkami.



  • Paczka masła prawdziwego
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • Szczypta soli
  • 2 szklanki umytych borówek
  • Cukier puder
Miękkie masło z żółtkami i cukrem pudrem ubijamy mikserem na puszystą masę. Do masy maślano żółtkowej dodajemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywno. Do ciasto delikatnie dodajemy ubitą pianę, mieszamy. Na blaszce układamy papier do pieczenia. Grubość placka zależy od tego jak dużą blaszkę wybierzemy. Na wierzchu masy układamy borówki i pieczemy w piekarniku wcześniej nagrzanym do 180 stopni. Długość pieczenia zależy od grubości ciasta, najlepiej sprawdzać patyczkiem. Moje ciasto wyłożyłam na dużą blaszkę, miało grubość około 1 cm a po upieczeniu delikatnie urosło. Piekłam placek około 20 minut.

Bułki drożdżowe z borówkami
  • 500g mąki
  • 50g świeżych drożdży
  • Szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • Pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • Borówki
  • Cukier trzcinowy
  • Cukier puder do posypania

Najpierw wykonujemy zaczyn. Szklankę mleka zagrzewamy, dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Czekamy aż drożdże zaczną pracować a następnie łączymy mikserem z pozostałymi składnikami na ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 -30 minut. Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm. Wycinamy duże koła na których układamy owocez odrobiną cukru, zawijamy a brzegi zaciskamy widelcem. Bułeczki pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystygnięciu obsypujemy je cukrem pudrem.



4 komentarze: