3 lipca 2012

Tort tiramisu




  • 2 paczki zwykłych okrągłych biszkoptów (paczka 200g)
  • kawa prawdziwa i rozpuszczalna
  • likier kawowy0,5 litra śmietanki kremówki
  • 2 serki mascarpone
  • opakowanie śnieżki fix
  • kakao gorzkie
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • czekoladowe cukiereczki lub
  • starta biała czekolada wg uznania
Przygotowanie nie zabiera dużo czasu ale należy takie ciasto zrobić min 4 godziny przed podaniem aby miało czas poleżakować w lodówce. Przed zabraniem się za tworzenie tego cudeńka należy zaparzyć dwie filiżanki kawy prawdziwej, najlepiej w ekspresie - bardzo mocnej . Do każdej filiżanki kawy należy dosypać czubatą łyżkę kawy rozpuszczalnej, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Do zimnej kawy dodać po kieliszku likieru kawowego i można zabrać się za tworzenie kremu. Tworzenie kremu rozpoczęłam od ubicia na sztywno śmietanki. Do ubijanej śmietanki dokładałam po jednej łyżeczce serka mascarpone a na koniec około pięć łyżeczek cukru pudru i śnieżkę fix(cały czas ubijam mikserem). Tak ubity krem odstawiam do lodówki. Na płaskim talerzu skruszyłam 2 biszkopty posypałam je przez siteczko kakaem i znowu pokruszyłam ze 2 biszkopty tak aby zakryć całkowite talerz. Na przygotowaną bazę układam nasączone w kawie biszkopty i pokrywam je śmietanką i tak tyle warstw na ile starczy kremu ale tak aby ostatnia warstwa była kremowa. Przed samym podaniem wszytko posypuje kakaem i układam czekoladowe cukiereczki albo np. posypuje startą białą czekoladą.


9 komentarzy: