26 lipca 2012

Tagliatelle z sosem grzybowym

























  • 250g przegotowanych w soli grzybków(u mnie podgrzybki)
  • 200g makaronu tagliatelle
  • 100g śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml bulionu najlepiej grzybowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • pieprz cayenne
  • natka pietruszki
Na rozgrzane masło wrzucam pokrojoną cebulę i podsmażam ją aż nabierze złocistej barwy. Do cebuli dorzucam grzybki i poszatkowany czosnek, wszytko podsmażam na małym ogniu minutę. Przygotowuje sobie zalewę: bulion grzybowy oraz dokładnie wymieszaną śmietanę z żółtkami, mąką. Łącze bulion z masą śmietanową bardzo delikatnie aby się nie zważyła. Do rondelka wrzucam grzyby z cebulą i zalewam to wywarem z bulionu i śmietany, doprawiam pieprzem, sosem sojowym, pietruszką. Sos gotuje minutę na małym ogniu, podaje z ugotowanym wcześniej makaronem.


2 komentarze:

  1. Aż mam ochotę pojechać do lasu na grzybobranie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No, proszę, zaraz otwieram litrowy słoik z grzybami z ubiegłego roku... 5 minut i obiad będzie gotowy. Super przepis!

    OdpowiedzUsuń