28 stycznia 2012

Ciasto marchewkowo - migdałowe



szklanka cukru
3/4 paczki masła
3 jajka
1,5 szklanki mąki
Szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu
skórka starta z połówki cytryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
półtorej szklanki startej marchewki
pół szklanki zmielonych migdałów
paczka całych migdałów do dekoracji
2 czekolady gorzkie

Mieszam jajka z cukrem i tłuszczem na jednolitą masę. Dodaje pozostałe składniki  i wylewam gotowe ciasto do wyłożonej papierem formy (wysmarowanej masłem i  bułką tartą). Piekę w piekarniku z termoobiegiem  45 minut w 150 stopniach. Ostudzone ciasto polewam czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i dekoruje migdałami.

5 komentarzy:

  1. Mmm wygląda bosko. Muszę w końcu zrobić ciasto marchewkowe i coś czuję, że nie zabraknie w nim migdałów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo:) Bardzo apetyczne ciasto, muszę kiedyś zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dałabym wiele za kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń