14 września 2011

Ciasto czekoladowe


1,5 filiżanki cukru
cukier waniliowy
1/2 filiżanki gorzkiego kakao
2 łyżeczki sody
2 filiżanki gorącej wody
3/4 filiżanki oleju
2 łyżki octu
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 banany
(blaszka o wymiarach 30x30)
3 filiżanki mąki pszennej

Ciasto przygotowuje się podobnie do mufinek czyli w osobnych miskach miesza się suche i mokre składniki a następnie miesza wszytko razem. Ciasto przelałam do formy do pieczenia wyłożonej papierem, ułożyłam pokrojone banany i obsypałam mocno cukrem. Tak naprawdę nie wiem jak długo piekłam bo po 40 minutach w 180 stopniach z termoobiegiem nadal było niedopieczone. Najlepiej ciasto sprawdzać co jakiś czas patyczkiem . Naprawdę idealne, wilgotne i mocno aromatyczne...pyszne!


przepis pochodzi z bloga Kulinarne Spotkania

9 komentarzy: