17 lutego 2011

Tarta szpinakowa z kiełbasą myśliwską i mozarellą



Składniki:
ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 paczki suchych drożdży
jajko
1/3szklanki ciepłego mleka
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki startego żółtego sera
1/2 łyżeczki tymianku
szczypta soli, cukru

farsz:
450g szpinaku siekanego mrożonego
3 łyżki masła
2 małe cebule
ząbek czosnku
rozbełtane jajka
4 łyżki śmietany

kiełbasa myśliwska
szklanka startego żółtego sera
mozzarella pokrojona w kosteczkę
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Składniki na ciasto wyrabiam i formuje zgrabną kulkę. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około 3o minut w ciepłe miejsce. W tym czasie na maśle podsmażam pokrojoną w średnią kostkę cebule i dodaje odciśnięty szpinak. Całość smażę aż odparuje cała resztka wody ze szpinaku. Zalewam szpinak wymieszaną masą z jajek śmietany i sera żółtego, starannie wszystko mieszam. Na końcu dodaje pokrojoną kiełbasę i dobrze doprawiam przyprawami.
Ciasto rozwałkowuje na stolnicy i wykładam nim formę na tarte. Farsz nakładam do wyłożonej ciastem formy. Wierzch posypuje resztką kiełbasy, startym serem żółtym i mozzarellą. Zapiekam w 180 stopniach przez około 30 minut.


9 komentarzy:

  1. Wspaniałe danie! Zjadłabym z apetytem. I bardzo intrygująca nazwa bloga, gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  2. pieknie wyszla Ci ta tarta, az ma sie ochote ugrysc monitorrrrrrr :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękna ta tarta, a zdjęcie główne... mniam! aż mi ślinka pociekła ;) wszelkie wypieki wytrawne ze szpinakiem uwielbiam, więc przepis zapisuję i wykorzystam w najbliższej przyszłości :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niezwykle pysznie! Zdjęcia bardzo zachęcają do spróbowania tego specjału. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcie zachęci każdego(nawet tego co nie lubi szpinaku) Mnie urzekło

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi pięknie. Ten szpinak daje zielenią po oczach, a smak kiełbasy już czuje!!! mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ smakowita tarta i niezwykle apetyczne zdjęcia!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jakie piekne zdjecia:) a tarta na pewno smakuje pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna tarta!
    Ja dawno tarty nie robiłam.. a Babcia mnie parę razy pytała "A ta tarta to jak ona smakuje?". Muszę kiedyś przygotowac.

    Szpinakowa była moją ulubioną wersją:)

    OdpowiedzUsuń