6 sierpnia 2012

Muffiny malinowo-jagodowe

Składniki suche:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego muscovado
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli


Składniki mokre:
  • 1/2kostki masła zamiast oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tłustego mleka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
jagody i maliny





Trochę to dziwne, ale postanowiłam złamać żelazną zasadę przygotowywania mufinek. Zawsze miesza się osobno suche składniki i mokre, aby następnie je połączyć. Ja zrobiłam to troszkę inaczej... Roztopiłam w rondelku masło i dodałam cukier muscovado, otrzymując brązowy karmel. Musiałam troszkę odczekać, aby karmel ostygł a następnie dodałam do niego wszystkie pozostałe mokre składniki i dokładnie wymieszałam. W osobnym naczynia naczynia wymieszałam suche składniki i dodałam otrzymany słodki roztwór. Wszystko niedbale wymieszałam. W foremkach na muffinki ułożyłam papilotki a następnie wypełniłam je w 1/2 przygotowaną masą. Ułożyłam maliny i jagody i przykryłam je łyżeczką masy. Można posypać wierzch jagodami albo malinami, wg uznania. Piekłam muffinki 25min w 180 stopniach. Efekt był następujący:


...a tyle zostało:

7 komentarzy:

  1. Robisz przepiekne zdjecia Justyno!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dziwię się, że tylko papilotki zostały, to wspomnienie lata w środku zimy - pyszności. chanya13

    OdpowiedzUsuń
  3. nie dziwię się, że zostały tylko papierki :) ślicznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  4. ale cudne muffinki i piekne zdjecia:)
    zjadlabym takie pysznosci na sniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszą być pycha! Szczególnie te z malinkami :):)

    OdpowiedzUsuń