22 grudnia 2015

Śledzie wigilijne w cebuli z rodzynkami.


Śledzie wigilijne w cebuli z rodzynkami.

  • Matiasy śledziowe 9 szt (ok 1kg)
  • mleko
Dzień wcześniej:
Matiasy umyć i odcisnąć dokładnie w papierowy ręcznik. Suche śledzie zalać mlekiem, nakryć i odstawić do lodówki.

dodatkowo:
  • 5 dużych cebul
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Matiasy wyjąć z mleka i dokładnie odcisnąć przy pomocy papierowych ręczników. Suche śledzie pokroić w dzwoneczki (ok 3cm), odstawić.
  2. Cebule kroimy w kosteczkę, solimy i podsmażamy na złoto.
  3. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i po 5 minutach odsączamy.
  4. W naczyniu układamy warstwę cebuli, rodzynek i śledzi....warstwy powtarzamy do wyczerpania składników.

*Śledzie muszą poleżakować kilka godzin w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz