26 maja 2014

Ciasto kokosowe

...prezentuje Wam moje pierwsze ciasto kokosowe! ... możliwość wypróbowania 
przepisu który powstał w mojej głowie a był miksem kilku już widzianych na blogach, 
pojawił się z okazji urodzin mojej córki ...nieskromnie przyznam 
że przepis okazał się idealny, zachwycił miłośników kokosa i nie tylko.... 
serdecznie polecam!















forma na ciasto o wymiarach 25 x 30cm.
Biszkopt
  • 4 jajka
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka z szczyptą soli na sztywno ( rada: najlepiej białka ubijają się jeżeli zaczniemy miksować na małych obrotach a dopiero pod koniec przejdziemy na maksymalne) Do ubitych białek dodajemy po łyżce cukru, miksujemy a następnie dodajemy po jednym żółtku. Możemy odstawić mikser. Wymieszane i przesiane przez sitko mąki z proszkiem dodajemy do naszej aksamitnej masy i delikatnie mieszamy całość trzepaczką aż do połączenia składników. Naszą formę do pieczenia wykładamy podwójnie (dla zabezpieczenia gdyż ciasto będzie nasączane) papierem do pieczenia. Wykładamy nasza masę, równamy i pieczemy 20 minut w 150 stopniach (termoobieg)

Poncz
  • pół szklanki przegotowanej wody
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki spirytusu
  • Nadzienie - Dżem z czarnej pożeczki

Wystudzony biszkopt nasączamy ponczem a na wierzchu wykładamy wcześniej wymieszany dżem. Ciasto wstawiamy do lodówki aby dżem stężał.

Krem
  • 600ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 fiksy do śmietany
  • 150g białej czekolady
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 30g płatków migdałowych
  • 50g wiórków kokosowych
  • Dodatkowo - czekolada biała, maliny

Czekoladę roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia (nie może być gorąca bo śmietana się zważy ale musi być nadal płynna), śmietankę ubijamy z fiksami na sztywno dodajemy czekoladę i cukier miksujemy do wymieszania składników. Do masy dodajemy nasze wiórki i płatki migdałowe, mieszamy łyżką do połączenia składników.

Masę rozsmarowujemy równomiernie na naszym biszkopcie, ciasto wkładamy na min 4h ( a najlepiej dzień wcześniej) do lodówki, przed podaniem dekorujemy całość startą białą czekoladą i malinami.


1 komentarz: