...prezentuje Wam
moje pierwsze ciasto kokosowe! ... możliwość wypróbowania
przepisu który powstał w mojej głowie a był miksem kilku już
widzianych na blogach,
pojawił się z okazji urodzin mojej córki
...nieskromnie przyznam
że przepis okazał się idealny, zachwycił miłośników kokosa i nie tylko....
serdecznie polecam!
forma na ciasto o
wymiarach 25 x 30cm.
Biszkopt
- 4 jajka
- 100g cukru pudru
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 2 łyżki maki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka oddzielamy
od żółtek. Ubijamy białka z szczyptą soli na sztywno ( rada:
najlepiej białka ubijają się jeżeli zaczniemy miksować na małych
obrotach a dopiero pod koniec przejdziemy na maksymalne) Do ubitych
białek dodajemy po łyżce cukru, miksujemy a następnie dodajemy po
jednym żółtku. Możemy odstawić mikser. Wymieszane i przesiane
przez sitko mąki z proszkiem dodajemy do naszej aksamitnej masy i
delikatnie mieszamy całość trzepaczką aż do połączenia
składników. Naszą formę do pieczenia wykładamy podwójnie (dla
zabezpieczenia gdyż ciasto będzie nasączane) papierem do
pieczenia. Wykładamy nasza masę, równamy i pieczemy 20 minut w 150
stopniach (termoobieg)
Poncz
- pół szklanki przegotowanej wody
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki spirytusu
- Nadzienie - Dżem z czarnej pożeczki
Wystudzony biszkopt
nasączamy ponczem a na wierzchu wykładamy wcześniej wymieszany
dżem. Ciasto wstawiamy do lodówki aby dżem stężał.
Krem
- 600ml śmietanki kremówki 30%
- 3 fiksy do śmietany
- 150g białej czekolady
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- 30g płatków migdałowych
- 50g wiórków kokosowych
- Dodatkowo - czekolada biała, maliny
Czekoladę
roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia (nie może być gorąca bo
śmietana się zważy ale musi być nadal płynna), śmietankę
ubijamy z fiksami na sztywno dodajemy czekoladę i cukier miksujemy
do wymieszania składników. Do masy dodajemy nasze wiórki i płatki
migdałowe, mieszamy łyżką do połączenia składników.
Masę rozsmarowujemy
równomiernie na naszym biszkopcie, ciasto wkładamy na min 4h ( a
najlepiej dzień wcześniej) do lodówki, przed podaniem dekorujemy
całość startą białą czekoladą i malinami.
Pewni by mi posmakowało :) wyglada idealnie :)
OdpowiedzUsuń