11 grudnia 2015

Śledzie wigilijne w sosie chrzanowym z rodzynkami.




Śledzie wigilijne w sosie chrzanowym z rodzynkami.

  • Matiasy śledziowe 9 szt (ok 1kg)
  • mleko
Dzień wcześniej:
Matiasy umyć i odcisnąć dokładnie w papierowy ręcznik. Suche śledzie zalać mlekiem, nakryć i odstawić do lodówki.

sos:
  • ok 400ml gęstego! jogurtu
  • mały słoiczek majonezu
  • duża łyżka chrzanu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 średnia cebula bardzo drobno pokrojona w kostkę, sparzona wrzątkiem i odciśnięta z nadmiaru wody.
  • pół szklanki rodzynek zalane wrzątkiem, przed dodaniem odsączone i odciśnięte z nadmiaru wody
  • 3 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
  • koperek umyty i pokrojony (opcjonalnie)


Przygotowanie:
  1. Matiasy wyjąć z mleka i dokładnie odcisnąć przy pomocy papierowych ręczników. Suche śledzie pokroić w dzwoneczki (ok 3cm), odstawić.
  2. Jogurt wymieszać z majonezem i chrzanem (trzeba próbować), doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać cebule, jajka i rodzynki, wymieszać dokładnie (ewentualnie dodać świeżo pokrojony koperek).
  3. Dzwoneczki śledziowe wymieszać z sosem.


*Sałatka śledziowa musi poleżakować kilka godzin w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz