Śledzie
wigilijne w sosie chrzanowym z rodzynkami.
-
Matiasy śledziowe 9 szt (ok 1kg)
-
mleko
Dzień
wcześniej:
Matiasy
umyć i odcisnąć dokładnie w papierowy ręcznik. Suche śledzie
zalać mlekiem, nakryć i odstawić do lodówki.
sos:
-
ok 400ml gęstego! jogurtu
-
mały słoiczek majonezu
-
duża łyżka chrzanu
-
sól, pieprz do smaku
-
1 średnia cebula bardzo drobno pokrojona w kostkę, sparzona wrzątkiem i odciśnięta z nadmiaru wody.
-
pół szklanki rodzynek zalane wrzątkiem, przed dodaniem odsączone i odciśnięte z nadmiaru wody
-
3 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
-
koperek umyty i pokrojony (opcjonalnie)
Przygotowanie:
-
Matiasy wyjąć z mleka i dokładnie odcisnąć przy pomocy papierowych ręczników. Suche śledzie pokroić w dzwoneczki (ok 3cm), odstawić.
-
Jogurt wymieszać z majonezem i chrzanem (trzeba próbować), doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać cebule, jajka i rodzynki, wymieszać dokładnie (ewentualnie dodać świeżo pokrojony koperek).
-
Dzwoneczki śledziowe wymieszać z sosem.
*Sałatka
śledziowa musi poleżakować kilka godzin w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz