Roladki schabowe pieczone w sosie pieczarkowo miodowym.
Roladki:
- 6 plastrów schabu
- 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 3 plastry sera żółtego
- ogórek kiszony
- sól, pieprz, mąka
Sos:
- 250g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 300ml bulionu warzywnego
- łyżka miodu
- przyprawy: sól, pieprz, listek
laurowy,majeranek, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku, słodka
papryka
dodatkowo:
- 2 marchewki
- kawałek pietruszki
- natka pietruszki do posypania
Rozbijamy dokładnie schaby, doprawiamy
solą i pieprzem. Na każdym kawałku układamy szynkę
szwarcwaldzką, plasterek sera żółtego i kawałek ogórka
kiszonego, zawijamy. Zawijańce przekłuwamy wykałaczkami aby się
nie rozkleiły podczas smażenia, obtaczamy je w mace i smażymy na
głębokim oleju aż nabiorą złocistej barwy, na koniec dodajemy na
patelnię łyżkę miodu i na wolnym ogniu obtaczamy jeszcze raz
mięsko. Zawijańce układamy w naczyniu żaroodpornym, układamy
pomiędzy obrane i pokrojone marchewki, kawałki pietruszki. Na oleju
który pozostał z smażenia mięsa podsmażamy cebulkę a na koniec
dodajemy pieczarki i smażymy je aż troszkę zmiękną. Całość
zalewamy bulionem dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Sosem
zalewamy nasze roladki i warzywa, przykrywamy naczynie pokrywką i
pieczemy w temperaturze 150 stopni około 30 minut pod przykryciem a
kolejne 10-15 bez pokrywki uważając aby nie przypaliły się nasze
warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz