…na moim blogu nie po raz pierwszy prezentuje ciasto drożdżowe, ten przepis to modyfikacja mojego podstawowego przepisu. Zmianom uległy proporcje i przede wszystkim czas pieczenia. Moje odkrycie polega na zminimalizowaniu czasu pieczenia przez co ciasto pozostaje mocno wilgotne i puszyste.
Ciasto
- 0,5kg
mąki
- 1/4
kostki masła
- 2
żółtka
- 1jajko
- 50gświeżych
drożdży
- szklanka
mleka
- Łyżeczka
aromatu pomarańczowego i migdałowego
- 1/2
szklanki cukru pudru
- Cukier
waniliowy
- 1/2
szklanki rodzynek namoczonych
- 3
łyżki kandyzowanych skórek pomarańczowych
Kruszonka
- 3
łyżki masła
- 3
łyżki mąki
- 5
łyżek cukru
- Łyżka
kandyzowanych skórek pomarańczowych
- ½
szklanki pokruszonych płatków migdałowych
Nasze
składniki na ciasto wyjmujemy z lodówki kilka godzin wcześniej aby
nabrały temperatury pokojowej. Make przesiewamy do miski, robimy
dołek w który wbijamy jajka, wsypujemy odsączone rodzynki, skórki
pomarańczowe, wsypujemy cukry i roztarte w palcach drożdże. Masło
rozpuszczamy w rondelku, dolewamy mleko i aromaty. Mieszanka musi
mieć letnia temperaturę, zalewamy nią drożdże i odstawiamy na 15
minut pod przykryciem. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia a
piekarnik zagrzewamy przez 4 minuty na temperaturę 50 stopni.
Mikserem wyrabiamy ciasto przez około 5 minut (końcówki świderki).
Inna miskę wysmarowujemy olejem i wkładamy wyrobione ciasto,
nakrywamy ściereczką i wkładamy do ciepłego piekarnika na 30-40
minut. W tym czasie w misce po wyrabianiu ciasta rozcieramy składniki
na kruszonkę. Gotowe wyrośnięte ciasto wkładamy do foremki,
rękoma posmarowanymi olejem rozciągamy ciasto na całą blaszkę,
obsypujemy całość kruszonką i odstawiamy do ciepłego piekarnika
na 5-10 minut. Pieczemy w 170 stopniach (termoobieg) przez
maksymalnie 25 minut, wyjmujemy. Długość pieczenia zależy od
wielkości foremki, moja ma wymiary 22x32cm, im dłużej będziemy
piekli ciasto drożdżowe tym będzie bardziej suche. Polecam!
uwielbiam zapach ciast drożdżowych ;)
OdpowiedzUsuńTak,najlepsze ,a ja daję zawsze mniej mąki,niż podają przepisy i wychodzi mniej zbite i lekkie,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto... Idealne o każdej porze ;D
OdpowiedzUsuńTak. Nie ma nic lepszego niż ciasto drożdżowe :))
OdpowiedzUsuńDrożdżowce są pyszne:)Ja ostatnio wypróbowałam takie bez zagniatania i chyba już nie zamienię go na "nowszy model":)
OdpowiedzUsuń