...ten przepis wypróbowałam jeszcze przed wyjazdem na wakacje i bardzo przypadła mi do gustu. Nie zapomniałam o swoim postanowieniu z wakacji, kuchnia tajska nadal gości u mnie w kuchni więc kolejnych org przepisów na pewno możecie się spodziewać wkrótce!
- 400g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 małe cebule pokrojone w cienkie plastry
- 3 ząbki czosnku grubo posiekane
- 3 papryczki chili pokrojone w cienkie paseczki
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- duża garść liści bazylii
Kurczaka
pokroić na kawałki około 2,5 cm. Na mocno rozgrzanym oleju smażyć
kurczaka aż nabierze ciemno złocistego koloru (duży płomień).
Kurczaka wyjąc łyżką cedzakową aby pozostało na patelni jak
najwięcej tłuszczu. Na oleju ze smażenia kury należy podsmażyć
cebulę i czosnek. Na patelnie wrzucić usmażone mięso, dodać
chili, sos rybny, sos sojowy i cukier, smażyć na największym ogniu
przez 10 minut (cukier powinien się skarmelizować). Wyłączyć
palnik i dodać liście bazylii, wymieszać i podawać gorące.
*przepis
zmodyfikowany, Źródło org przepisu „Łatwa kuchnia tajska”,Ken
Hom.
chętnie zjadłabym dziś taki obiad.. ze smakiem ;)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na takiego kurczaka po tajsku :)
OdpowiedzUsuńPyszności. Uwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuń