- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 20g świeżych drożdży
- 1 duża łyżka miodu
- 1,5 łyżeczki soli (w przepisie tylko 1 łyżeczka ale moim zdaniem to za mało)
- 2 łyżeczki czarnuszki
Łączymy 300ml wody z drożdżami,
miodem oraz czubata łyżką mąki pszennej i odstawiamy w ciepłe
miejsce na 40 minut do wyrośnięcia (u mnie jak zawsze lekko
nagrzany piekarnik). Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałe
składniki i wyrabiamy dokładnie masę ( ja byłam przerażona i
ponownie sprawdziłam ilość podanych w książce składników
ponieważ ciasto wyszło bardzo zwięzłe). Wyrobione ciasto
przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i
odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecie (w moim ciepłym
piekarniku proces wyrastania trwał 35minut). Pieczemy w piekarniku
przez 40 minut w 200stopniach (termoobieg). Chleb dzięki dodatkowi
miodu i czarnuszki ma wyjątkowy smak. Polecam!
*przepis
zmodyfikowany, Źródło org przepisu „Chleb. Domowy wypiek”-praca
zbiorowa.
często piekę chleb w domu, więc ten przepis też muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńTo norma że jest taka bryła z tego ciasta?czy za mało wody
OdpowiedzUsuń