- Pierś z kurczaka
- Sos sojowy
- Olej sezamowy
- Sezam
- Młoda cukinia
- Cebula
- Papryka czerwona
- Pieczarki
- Łyżka masła
- Czosnek, imbir, sól, pieprz, czosnek
Kurczaka przygotowuje
dzień wcześniej, dokładnie myję pierś i osuszam ją papierowym ręcznikiem. Mięso kroję w kosteczkę, dodaje sos sojowy,
starty imbir i czosnek, olej sezamowy, sól i pieprz. Pozostawiam dobrze
wymieszanego kurczaka z przyprawami w lodówce do następnego dnia. Cebulę,
paprykę i pieczarki kroje w paseczki. Na teflonowej patelni podsmażam kurczaka,
następnie dodaje warzywa i smażę
wszystko przez około 5-8 minut, ważne aby warzywa były jeszcze lekko chrupiące,
solę. Lubię wszystko delikatnie posypać jeszcze suszonym czosnkiem. Na koniec
dodaje łyżkę masła i sezam, dokładnie mieszam i wyłączam palnik.
Wspaniała, aromatyczna potrawa!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Po calonocnym marynowaniu kurczak na pewno smakuje wybornie! A takie orientalne dania bardzo lubie.
OdpowiedzUsuńPiękne danie. I czuję jego zapach...Zazdroszczę tego smaku..
OdpowiedzUsuńMmm, doskonale rozgrzewające danie. Musi być pyszne. Pozdrawiam :]
OdpowiedzUsuńLubię taką orientalność:-)
OdpowiedzUsuń