2 grudnia 2012

Kurczak imbirowy z sezamem.


























  • Pierś z kurczaka
  • Sos sojowy
  • Olej sezamowy
  • Sezam
  • Młoda cukinia
  • Cebula
  • Papryka czerwona
  • Pieczarki
  • Łyżka masła
  • Czosnek, imbir, sól, pieprz, czosnek


Kurczaka przygotowuje dzień wcześniej, dokładnie myję pierś i osuszam ją papierowym ręcznikiem.  Mięso kroję w kosteczkę, dodaje sos sojowy, starty imbir i czosnek, olej sezamowy, sól i pieprz. Pozostawiam dobrze wymieszanego kurczaka z przyprawami w lodówce do następnego dnia. Cebulę, paprykę i pieczarki kroje w paseczki. Na teflonowej patelni podsmażam kurczaka, następnie dodaje warzywa i  smażę wszystko przez około 5-8 minut, ważne aby warzywa były jeszcze lekko chrupiące, solę. Lubię wszystko delikatnie posypać jeszcze suszonym czosnkiem. Na koniec dodaje łyżkę masła i sezam, dokładnie mieszam i wyłączam palnik.

5 komentarzy:

  1. Wspaniała, aromatyczna potrawa!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po calonocnym marynowaniu kurczak na pewno smakuje wybornie! A takie orientalne dania bardzo lubie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne danie. I czuję jego zapach...Zazdroszczę tego smaku..

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, doskonale rozgrzewające danie. Musi być pyszne. Pozdrawiam :]

    OdpowiedzUsuń