22 listopada 2012

Szarlotka z nutą pomarańczy

























Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • Szczypta soli
  • Paczka masła prawdziwego
  • Cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa jabłkowa:
  • 2kg jabłek startych na grubych oczkach
  • 0,25 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki masła
  • Galaretka pomarańczowa
  • Skórka starta z jednej pomarańczy


Beza:
  • 4 białka ze szczyptą soli (15 min w lodówce)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej


Ciasto zagnieść i podzielić na kule w proporcjach 3/4 i 1/4 odstawić do lodówki na 1 godzinę. 1/4 ciasta włożyć do zamrażalnika a pozostałą dokładnie wylepić blaszkę i podpiec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180° (termo obieg). Składniki na masę jabłkową podprażyć, jeżeli będzie za dużo wody należy ją odparować, często mieszać. Wyłożyć masę jabłkową i beze, podpiec 15 minut w temperaturze 180° a następnie zetrzeć na wierzch zamrożone ciasto i piec kolejne 30 minut. Idealna jeszcze ciepła!

3 komentarze:

  1. uwielbiam szarlotkę.
    ale nie miałam okazji z dodatkiem pomarańczą spróbować.
    możliwe, że skorzystam z pysznego pomysłu!
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłka i pomarańcza jak dla mnie to duet idealny:-)

    OdpowiedzUsuń