Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- Szczypta soli
- Paczka masła prawdziwego
- Cukier waniliowy
- 0,5 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 2kg jabłek startych na grubych oczkach
- 0,25 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki masła
- Galaretka pomarańczowa
- Skórka starta z jednej pomarańczy
Beza:
- 4 białka ze szczyptą soli (15 min w lodówce)
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasto zagnieść i
podzielić na kule w proporcjach 3/4 i 1/4 odstawić do lodówki na 1 godzinę. 1/4 ciasta włożyć do
zamrażalnika a pozostałą dokładnie wylepić blaszkę i podpiec w piekarniku przez
15 minut w temperaturze 180° (termo obieg). Składniki na masę jabłkową podprażyć,
jeżeli będzie za dużo wody należy ją odparować, często mieszać. Wyłożyć masę
jabłkową i beze, podpiec 15 minut w temperaturze 180° a następnie zetrzeć na
wierzch zamrożone ciasto i piec kolejne 30 minut. Idealna jeszcze ciepła!
uwielbiam szarlotkę.
OdpowiedzUsuńale nie miałam okazji z dodatkiem pomarańczą spróbować.
możliwe, że skorzystam z pysznego pomysłu!
pozdrawiam.
Ojej, musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńJabłka i pomarańcza jak dla mnie to duet idealny:-)
OdpowiedzUsuń