13 grudnia 2012

Deser pyszotka*





































(na 2 porcje)
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 200ml mleka
  • 50g czekolady deserowej
  • 4 łyżki gotowego kremu czekoladowo-orzechowego


Ubijam jajka, żółtka, cukier i mąkę na gładką masę. Mleko podgrzewam do wrzenia i wąskim strumieniem wlewam do masy, ciągle miksując. Jeżeli powstanie piana to ją zbieram i wyrzucam. W misce z wrzątkiem wkładam naczynie z czekoladą i kremem orzechowym i czekam aż się wszytko ładnie roztopi.(Można podgrzać czekoladę w mikrofali ale należy uważać bo szybko zaczyna się palić).Przelewam czekoladową masę do żółtek i ucieram. Gotową masę rozlewam do żaroodpornych kokilek i nakrywam folią aluminiową. Ustawiam naczynia na blaszce wypełnionej wrzątkiem tak aby woda sięgała do połowy wysokości kokilek. Piekę w 160stopniach przez 35 minut. Ostudzić przed podaniem.

*Oryginalny przepis pochodzi z książki "Z kuchennej półeczki- czekolada".

5 komentarzy: