(na 2 porcje)
- jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 200ml mleka
- 50g czekolady deserowej
- 4 łyżki gotowego kremu czekoladowo-orzechowego
Ubijam jajka, żółtka, cukier i mąkę na gładką masę. Mleko
podgrzewam do wrzenia i wąskim strumieniem wlewam do masy, ciągle miksując.
Jeżeli powstanie piana to ją zbieram i wyrzucam. W misce z wrzątkiem wkładam
naczynie z czekoladą i kremem orzechowym i czekam aż się wszytko ładnie
roztopi.(Można podgrzać czekoladę w mikrofali ale należy uważać bo szybko
zaczyna się palić).Przelewam czekoladową masę do żółtek i ucieram. Gotową masę
rozlewam do żaroodpornych kokilek i nakrywam folią aluminiową. Ustawiam naczynia
na blaszce wypełnionej wrzątkiem tak aby woda sięgała do połowy wysokości
kokilek. Piekę w 160stopniach przez 35 minut. Ostudzić przed podaniem.
*Oryginalny przepis pochodzi z książki "Z kuchennej
półeczki- czekolada".
nazwa deseru adekwatna do walorów smakowych i estetycznych :)
OdpowiedzUsuńjaka piękna porcja czekoladowości!
OdpowiedzUsuńprzepis zapisuję, obłędny
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, smakuje zapewne jeszcze lepiej:-).
OdpowiedzUsuńWygląda bosko, uwielbiam czekoladę:-)
OdpowiedzUsuń