3 maja 2012

Chili con carne z pyzami ziemniaczanymi


2 łyżki masła
2 duże cebule
5 ząbków czosnku
2 marchewki
4 plastry wędzonego boczku
0,5 kg mielonego
2 papryczki chili
100 ml wytrawnego wina
Przecier pomidorowy
Puszka fasoli czerwonej i kukurydzy
Kmin, czerwona papryka, pieprz cayenne, bazylia, 2liście laurowe, 2 goździki

opakowanie pyz ziemniaczanych

Na maśle smażę kmin około 15 sekund i dodaje pokrojoną grubo cebule i czosnek. Marchewkę kroje w słupki i dodaje na patelnie, smażę aż się ładnie zeszkli. Dodaje boczek pokrojony w kostkę i mięso mielone, smażę. Papryczki chili pozbawiam pestek i szatkuje, dodaje do mięsa. Wszystko dokładnie doprawiam przyprawami, zalewam winem i smażę minutę na dużym ogniu. Dodaje przecier pomidorowy, odsączoną fasole i kukurydze. Gotuje wszystko aż ładnie zgęstnieje, ewentualnie doprawiam do smaku.  

Chili con carne podaje z ugotowanymi pyzami ziemniaczanymi.


3 komentarze:

  1. Pomysł z pyzami - super :) Uwielbiam je ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietna fuzja meksykansko-polska :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, polsko-meksykańskie połączenie ;]
    bardzo fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń