6 września 2013

Ciasto marchewkowe przekładane*

Ciasto marchewkowe przekładane.
(forma o średnicy 24cm)


Składniki:
  • szklanka maki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jajka roztrzepane
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki zgniecionych płatków migdałowych
  • szklanka posiekanych ananasów z puszki bez zalewy
  • 1,5 szklanki startej na średnich oczkach marchewki
Do ozdoby kakao i orzechy pekan.

Składniki na ciasto powinny nabrać temperatury pokojowej. Wykonanie jest banalnie proste: w jednej misce mieszam dokładnie suche składniki czyli mąkę, cukry, sodę, proszek do pieczenia, cynamon przyprawę do piernika, sól a w innej mieszam olej z roztrzepanymi jajkami. Zawartość obu misek należy dokładnie połączyć i dodać marchewkę, orzechy, płatki migdałowe oraz ananasa. Formę wysmarowałam olejem i oprószyłam kakaem i wylałam gotową mase która dokładnie wyrównałam. Ciasto piekłam około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) ale najlepiej sprawdzać patyczkiem. Upieczone ciasto studziłam na kratce a następnie przekroiłam je w połowie naprężoną nitką i przełożyłam przygotowanym kremem. Wierzch ciasta wyrównałam również masą śmietankową i udekorowałam kakaem i orzechami pekan. Najlepiej ciasto przed podaniem na min godzinę wstawić do lodówki

Krem:
  • 250g śmietany kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Schłodzoną Śmietankę ubijam na sztywno, dodaje powoli pozostałe składniki cały czas ubijając masę. Najlepiej przed użyciem wstawić na poł godziny do lodówki aby ładnie zgęstniała.


*przepis zmodyfikowany, Źródło org przepisu blog Moje Wypieki , przepis idealny!

1 komentarz: