Ciasto marchewkowe przekładane.
(forma o średnicy 24cm)
Składniki:
- szklanka maki pszennej
- pół szklanki cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 0,5 łyżeczki soli
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 3 jajka roztrzepane
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki zgniecionych płatków migdałowych
- szklanka posiekanych ananasów z puszki bez zalewy
- 1,5 szklanki startej na średnich oczkach marchewki
Składniki na ciasto powinny nabrać
temperatury pokojowej. Wykonanie jest banalnie proste: w jednej
misce mieszam dokładnie suche składniki czyli mąkę, cukry, sodę,
proszek do pieczenia, cynamon przyprawę do piernika, sól a w innej
mieszam olej z roztrzepanymi jajkami. Zawartość obu misek należy
dokładnie połączyć i dodać marchewkę, orzechy, płatki
migdałowe oraz ananasa. Formę wysmarowałam olejem i
oprószyłam kakaem i wylałam gotową mase która dokładnie
wyrównałam. Ciasto piekłam około 50 minut w piekarniku nagrzanym
do 170 stopni (termoobieg) ale najlepiej sprawdzać patyczkiem.
Upieczone ciasto studziłam na kratce a następnie przekroiłam je w
połowie naprężoną nitką i przełożyłam przygotowanym kremem.
Wierzch ciasta wyrównałam również masą śmietankową i
udekorowałam kakaem i orzechami pekan. Najlepiej ciasto przed
podaniem na min godzinę wstawić do lodówki
Krem:
- 250g śmietany kremówki
- 250g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Schłodzoną Śmietankę ubijam na
sztywno, dodaje powoli pozostałe składniki cały czas ubijając
masę. Najlepiej przed użyciem wstawić na poł godziny do lodówki
aby ładnie zgęstniała.
*przepis zmodyfikowany, Źródło org
przepisu blog Moje Wypieki , przepis idealny!
Wygląda bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuń