Kuchnia Tajska - Zielone curry z
kurczaka*
- 300g piersi z kurczaka pokrojone na kawałki 2cm
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej w proszku
- 1,5 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry (odważni mogą użyć 3 łyżek)
- cebula pokrojona w cienkie piórka
- 3 duże ząbki czosnku grubo posiekane
- 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
- 4 liście kaffir
- 1 łyżka sosu rybnego nam pla
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 200g pokrojonego w grubą kostkę bakłażana
- 400ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki wody
- mała garść świeżych liści kolendry
- duża garść świeżych liści bazylii
Rozgrzać głęboką patelnie, wlać
olej dodać pastę curry, smażyć 2 minuty. Na patelnie wrzucić
kurczaka, smażyć aż mięso dokładnie pokryje się pastą. Dodać
trawę cytrynową, cebule, czosnek, imbir, liście kaffir, sos rybny,
sól, cukier, smażyć minutę ciągle mieszając. Całość zalać
mleczkiem kokosowym, wodą i dodać pokrojonego bakłażana, dusić
15 minut. Na koniec dodać świeże liście bazylii, kolendry,
zamieszać i podawać.
*przepis zmodyfikowany, Źródło org przepisu „Łatwa kuchnia tajska”,Ken Hom.
Lubie przepisy Kena Homa i lubie takie dania.
OdpowiedzUsuńZaczynałem od Kena Homa i "prostej kuchni tajskiej" - najlepiej zainwestowane 10zł ;). Pozdrawiam Mati
OdpowiedzUsuń...zgadzam się! książka jest świetna - przepisy są proste a produkty dostępne w większości marketów. Mam już niewielki zbiór książek które warto kupić, ona jest wśród nich.
Usuń