(2
porcje)
500g
wieprzowiny pokrojonej w kostkę
3
posiekane ząbki czosnku, łyżka octu ryżowego, 2 łyżki oleju
Przyprawy:
sól czosnkowa, pieprz, kolendra, papryka słodka, gorczyca, chilli,
cukier, kozieradka, tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia, cebula
suszona.
Mięso przygotowujemy kilka godzin wcześniej i odstawiamy do lodówki.
Chlebki
naan:
przepis tutaj.
Surówka
z białej kapusty:
pół
główki małej kapusty bardzo drobno poszatkowanej
Marchewka
starta na drobnych oczkach
Pęczek
koperku posiekany (użyłam suszonego)
2
duże łyżki jogurtu naturalnego
1
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka
soku z cytryny
sól,
pieprz, przyprawa do sałatek*(w skład wchodzi:
pietruszka, czosnek, sól, cebula cząber, kozieradka)
*mieszanka
nazywa się „Czubryca zielona” - wspaniała
mieszanka bez chemii. Mieszankę można wykonać samemu
mieszając w młynku wszystkie składniki które podałam wyżej.
Wspaniale poprawia smak sałatek i nie tylko.
Sos
czosnkowy:
200ml
jogurtu naturalnego
2
duże łyżki majonezu
Koperek
suszony
Sól,
pieprz
2
ząbki czosnku posiekane
Sos
najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej. Składniki mieszamy
dokładnie (nie może być grudek) i odstawiamy naczynie zakryte
szczenie folią spożywczą do lodówki.
kurcze jak to smacznie wygląda !
OdpowiedzUsuń