- 4 dorodne czerwone papryki
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- Natka pietruszki posiekana
- 0,3 szklanki ryżu basmati
- Łyżka posiekanego świeżego oregano
- domowa przyprawa warzywna
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- Ser sałatkowy typu bałkańskiego delikatnie pokruszony
- Sól, pieprz, olej rzepakowy, oregano, bazylia
Ryż
ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu zwracając uwagę aby nie był
rozgotowany, pozostawiłam gorący na sitku do odparowania nadmiaru wody. Umyte papryki
pozbawiłam górnej części, wydrążyłam z pestek
i białych błonek. Środek papryk obsypałam solą, oregano i bazylią. Cebule przelałam
wrzątkiem i dodałam do mięsa mielonego wraz z pozostałymi składnikami,
dokładnie wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Nafaszerowane papryki
ułożyłam w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia, polałam je
odrobiną oleju rzepakowego i zapiekałam w temperaturze 150-180 stopni przez
45minut. (trzeba zwracać uwagę aby papryki się nie spaliły).
Muszę
przyznać że papryka nie należy do moich ulubionych warzyw ale w takim wydaniu
była naprawdę smaczna, tym bardziej że pięknie odchodziła od niej skórka której
wybitnie nie lubię... Smacznego!
ślicznie się prezentuje ta papryka, a ten ser sałatkowy to ten z lidla?
OdpowiedzUsuńtak dokładnie z lidla, ma mocno słony smak więc pasuje nie tylko do sałatek.
Usuń