29 marca 2012

Ciasto drożdzowe


0,5 przesianej przez sitko (najlepiej tortowej)
2 jajka i 1 żółtko
¼ kostki masła (roztopione i ciepłe)
2 łyżki oleju
Cukier waniliowy
½ szklanki cukru
10 dag świeżych drożdży
2/3 szklanki mleka (ciepłe)
Szczypta soli
3 łyżki rodzynek i 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Kruszonka: masło, mąka, cukier

Przygotowanie:
2 łyżki ciepłego mleka i pół łyżeczki cukru rozrobić z drożdżami i zostawić do wyrośnięcia, najlepiej naczynie z zaczynem wstawić do ciepłej (ale nie gorącej) wody. Jajka wymieszać mikserem z cukrem aż uzyskamy jednolitą puszystą masę (końcówki- trzepaczki). Stopniowo dodawać przesianą mąkę i zaczyn, ciągle miksując na małych obrotach (końcówki- świderki). Powoli dodawać olej i mleko cały czas wyrabiając ciasto mikserem, na końcu można dodać wymoczone wcześniej rodzynki i skórkę kandyzowaną. Do wyrobionego dobrze ciasta można zacząć dodawać bardzo stopniowo ciepłe rozpuszczone masło, na tym etapie wyrabiałam ciasto już ręcznie. Wyrabiać ciasto tak długo aż znowu zacznie się kleić. Ciasto zostawić na około godzinę przykryte ściereczką aż dobrze wyrośnie w ciepłym miejscu. Do formy wyłożonej papierem wyłożyć ciasto i wierzch obsypać kruszonką. Ciasto należy wstawić do nie nagrzanego piekarnika a temperaturę ustawiać stopniowo od 50 przez 100 do 150° , piec około 50 minut.

2 komentarze:

  1. do mleka musi być idealne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżowe jest specjałem mojej Babci. Mam zawsze absolutny zakaz robienia drożdżówki z kruszonką;) Twoje wygląda bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń